Noppeid IT ajaloost

2002: kohus tunnistas Microsofti süüdi OS-i monopolis


Microsoft on sageli olnud monopolidevastaste kohtuvaidluste epitsentris. Nii tunnistas kohus 2002. aastal USA justiitsministeeriumi hagis Microsofti süüdi monopoolse seisundi kuritarvitamises operatsioonisüsteemide ja veebibrauserite turul.

Kohtuvälise kokkuleppe raames allkirjastasid ettevõte, riigiprokurörid ja justiitsministeerium lepingu Microsofti edasise kuritarvitamise ärahoidmiseks. Ehkki prokurörid nõudsid lepingu kehtimist 10 aastat, pidas kohtunik 5 aastat piisavaks.

Lepingu kehtivus lõppes 2007. aasta novembris. Kümne USA osariigi (nn California ja New Yorgi grupi) peaprokurörid nõudsid kohtult Microsofti jälgimise pikendamist veel viieks aastaks - kuni 12. novembrini 2012, kuid justiitsministeerium esitas et see pole vajalik. Selle tulemusena otsustas USA föderaalkohus pikendada Microsofti monopolidevastast järelevalvet vaid kahe aasta võrra - kuni 12. novembrini 2009. Samal ajal lõpetati 2002. aasta monopolidevastases asjas kaebuste vastuvõtmine, kuna kohtu sõnul täitis Microsoft konkurentsieeskirjade nõuete põhiosa.

Justiitsministeeriumi ja USA peaprokuratuuri teatel on Microsoft nõustunud kompromissiga - tarkvarahiiglase konkurendid saavad oma tarkvara käitada Windows Vistal.


Apple iPad (2010)





2010. aasta jaanuaris välja kuulutatud ja aprillis turule tulnud originaalne iPad pakkus ruudukujuliste servadega alumiiniumkonstruktsiooni - umbes nagu see, mida näeme praegusel iPad Prol, ehkki uued mudelid on palju õhemad. Sellel oli 9,7-tolline ekraan, mille paksus oli umbes 13 mm ja kaal umbes 680 g.

2010. aasta mudelil oli 1 GHz Apple A4 protsessor ja selle mälumaht oli 16 GB, 32 GB või 64 GB, lubades samal ajal ka 10-tunnist aku kasutusaega. Hinnakujundus algas 499 dollarist ja seal oli lisavarustust, sealhulgas klaviatuuri dokkimisjaam, samuti tavaline dokkimisjaam, et muuta iPad "suurepäraseks pildiraamiks".



Huawei ban timeline (2019)




Huawei on hiiglaslik telekommunikatsiooni tarnija ja telefonitootja, kuid sellistes riikides nagu USA on see paria. Üle aasta pole Hiina telekommunikatsiooni hiiglasest puudust olnud kontrollimisest ja paljud riigid on keelanud selle võrguseadmete kasutamise. Selle telefonid on USA-s praktiliselt nähtamatud, hoolimata massilisest kohalolekust kogu maailmas.

Ettevõtte esimees oli ennustanud, et 2020. aasta on Huawei jaoks "keeruline" ja kindlasti on olnud ka väljakutseid. USA jätkab liitlaste survet blokeerida Huawei nende järgmise põlvkonna 5G traadita võrkudest. Juulis otsustas Ühendkuningriik keelata Huawei oma 5G infrastruktuurist: ettevõtte käik tuleb 2027. aastaks eemaldada - otsus, mille Huawei leidis, et see on pettumusttekitav, kuna 5G muutub üha enam peavooluks.






https://medium.com/@wtfmitchel/the-monopoly-formerly-known-as-microsoft-cb81c1163b1a

https://www.androidauthority.com/huawei-google-android-ban-988382/

https://appleinsider.com/articles/18/04/03/a-brief-history-of-the-ipad-apples-once-and-future-tablet

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Info- ja võrguühiskond